Startpagina:: A. A. Lucassen ::
~
Alle projecten van Arjen Anthony Lucassen.

Ayreon.
De 2,02 meter lange multi-instrumentalist Arjen Anthony Lucassen (48) uit Nederland is voornamelijk bekend geworden met Ayreon. Hieronder kun je informatie vinden over de 7 albums van Ayreon. Elke pagina bevat duidelijke informatie en onder andere de songteksten van alle nummers op de plaat.
Arjens muziek is moeilijk in een hokje te stoppen, vandaar ook de kreet: "It's not just music. It's an adventure!". Het is dus veel meer dan muziek alleen. De stijlen die op de albums terugkomen zijn vooral: prog, metal, rock, folk, gothic, psychedelic, symphonic en electronic (ja, dat is ook al een hele mond vol). Maar keer op keer maakt Arjen weer een waar kunstwerkje van al deze stijlen. In 2005 werd zelfs het 10-jarige bestaan van Ayreon gevierd d.m.v. diverse re-issues (heruitgaven) van de oudere albums. De re-issues kun je bij Ayreon specials bekijken. OOk de diverse Side-projects en Singles van Arjen zijn zeker het beluisteren waard.
Alhoewel Arjen de gelijkenis tussen zijn eigen naam en de projectnaam Ayreon leuk vindt, is dit toch puur toevallig, ook al lijkt niemand dit te geloven. In het begin noemde Arjen de minstreel op het eerst album ('The final experiment') 'Aries', naar het sterrenbeeld van Arjen (ram). Tijdens de opnamesessies moest Ian Parry (een Engelse zanger) "A-ri-ies" zingen, maar Ian vertelde Arjen dat het anders uitgesproken moet worden, namelijk als "A-ries". Vanwege het aantal lettergrepen moest dit dus veranderd worden. Arjen wou daarbij graag dat de naam ouderwets zou klinken. Vanwege de middeleeuwse invloeden op het 1e album kwam het oud-Engels klinkende 'AY' (als in: Aylesbury en Ayshire) erin voor. Tevens wou Arjen er een moderne (futuristische) klank aan geven, vandaar het stukje 'ON' (als in: electron, neutron, cyclotron, etc.). Zodoende werd het 'Ayreon' en dat is heden ten dage een begrip geworden voor de muziek van Arjen.
Op de meeste subpagina's zul je een fragment van het betreffende album of single kunnen horen. Deze interessante optie is mogelijk gemaakt door de toestemming van het management van Arjen Lucassen.
01011001.


Jaar van uitkomst: 2008.
Na een uitstapje gemaakt te hebben met Stream of Passion, trok Arjen zich in 2007 weer terug in zijn 'Electric castle' om daar maandenlang aan het zevende Ayreon album te werken. Het eindresultaat leverde weer een prachtige dubbelaar op die voldoet aan alle hoge verwachtingen. Op dit album, getiteld '01011001', doen 24 gastmuzikanten mee die weer alles uit de kast trekken. Dit album is wellicht de meest heavy plaat die Arjen ooit geproduceerd heeft. Wederom een machtig meesterwerk!

The human equation.


Jaar van uitkomst: 2004.
In mei 2003 sloot Arjen zijn succesvolle periode van Star One af. Hij trok zich terug in zijn 'Electric castle' om aan zijn zesde Ayreon album te werken. Dit werd het schitterende album 'The human equation'. Arjen houdt van extremen, dus ook dit keer komt er zeer veel variatie voor in de 100+ minuten. Tevens wilde Arjen eens een keer een ander concept dan het bijna gebruikelijke sciencefiction en fantasy. Dus ditmaal geen avontuur in de ruimte, maar een kijkje in de mens en zijn verborgen emoties...

Universal migrator - Part 2: Flight of the migrator.


Jaar van uitkomst: 2000.
Het sciencefiction concept 'Universal migrator' bestaat uit twee delen die tegelijkertijd zijn uitgebracht, maar wel onafhankelijk van elkaar zijn verkocht. Het album 'Flight of the migrator' is het tweede deel, dat volgt op het verhaal van 'The dream sequencer'. Dit album leidt je door middel van stevige metal nummers verder terug in de tijd, langs planeten, door black holes en melkwegstelsels in de ruimte tot voor het moment dat het heelal geschapen werd. Zou dit allemaal soepeltjes verlopen?

Universal migrator - Part 1: The dream sequencer.


Jaar van uitkomst: 2000.
Dit album is het eerste deel uit het concept 'Universal migrator'. Het album bevat voornamelijk rustige sfeervolle en melodieuze nummers. Bij aanvang van dit project had Arjen het plan om voor dit album alleen maar zangeressen te gebruiken. Dit bleek helaas niet mogelijk, waardoor Arjen zijn plannen hiervoor dus moest wijzigen. Door het gebruik van slecht één zanger(es) per nummer, heeft de hoofdpersoon van het verhaal bij elke volgende incarnatie een eigen bepaalde persoonlijkheid.

Into the electric castle.


Jaar van uitkomst: 1998.
Het derde album van Ayreon is een 100+ minuten durende dubbelaar met 8 stereotiepe figuren uit verschillende tijdperken. Arjen haalde vooral inspiratie uit oude gehuurde B-films om te zien hoe Romeinen, Egyptenaren en barbaren uit hun verhouding waren getrokken in die tijden. Omdat Arjen zijn muziek zo serieus neemt, vond hij het wel interessant om een beetje gek te doen met de 8 hoofdpersonen. Tevens maakt de combinatie met het sciencefiction verhaal het erg aantrekkelijk.

Actual fantasy.


Jaar van uitkomst: 1996.
Arjen bracht in 1996 het album 'Actual fantasy' uit. Het album heeft dit keer geen continu verhaal met een begin en een eind, maar toch heeft het album een bepaald concept dat compleet gebaseerd is op werkelijke fantasie (ofwel het omgekeerde van 'virtual reality'). De nummers zijn geïnspireerd op fantasy en sciencefiction films, of op verhalen die Arjen zelf heeft geschreven. De meningen over dit album lopen zeer uiteen, maar het is zeer zeker uniek in zijn soort.

The final experiment.

Jaar van uitkomst: 1995.
De eerste rock opera van Arjen heet 'Ayreon: The final experiment' en werd uiteindelijk een groot succes. De stijl van het album is voornamelijk te omschrijven als middeleeuws (folk), met diverse elektronische invloeden (toekomst). De naam Ayreon werd later geadopteerd voor gelijkende projecten van Arjen. Het album 'The final experiment' vertelt het verhaal van de blinde minstreel Ayreon, die leefde in de zesde eeuw in Brittannië. Hij leefde zijn leven in duisternis, totdat...

Ayreon specials.
Hieronder staan een aantal speciale uitgaven, of hernieuwde uitgaven van albums van Ayreon. Deze bevatten bijvoorbeeld nog niet eerder uitgebracht materiaal of speciale uitvoeringen van een al eerder uitgebracht album. Bij elk album staat exact beschreven wat er speciaal aan is. De meest recente uitgave betreft het album 'Timeline', dat in het najaar van 2008 is uitgebracht.
Timeline.


Jaar van uitkomst: 2008.
Dit album is min of meer een verzamelalbum van al het werk dat in de afgelopen jaren onder de naam Ayreon is uitgebracht. De 3 CD's bevatten de voor het verhaal meest belangrijke nummers, waaraan één speciaal nieuw nummer is toegevoegd om het hele verhaal voor goed af te sluiten. Dit pakket bevat als leuke extra een DVD met diverse video's en een unieke dubbelzijdig geprinte poster. Het artwork is als vanouds weer verzorgd door Jef Bertels. Een leuk pakket voor de trouwe fans én nieuwe luisteraars!

The final experiment - Special edition.


Jaar van uitkomst: 2005.
Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van Ayreon heeft muzieklabel InsideOut de 5 eerste albums opnieuw uitgebracht. Dit is de laatste uit deze reeks. Deze versie bevat naast het originele album uit 1995 ook een CD met daarop 9 semi-akoestische nummers die gespeeld zijn door bekende en onbekende muzikanten. Dit pakket bevat nog enkele wetenswaardigheden voor de echte Ayreonfans, die ook op deze pagina te zien zijn.

Actual fantasy revisited.


Jaar van uitkomst: 2004.
In navolging van de heruitgaven van 'Universal migrator' en 'Into the electric castle', is ook 'Actual fantasy' opnieuw uitgebracht. De drum- en baspartijen zijn helemaal opnieuw opgenomen, want Arjen was niet tevreden met de door een computer gegenereerde geluiden die hij in eerste instantie gebruikt heeft. Het geheel is direct opgenomen in 5.1 surround geluid met geluidseffecten, wat de ruimtelijke beleving van deze muziek erg ten goede komt.

Into the electric castle - Special edition.


Jaar van uitkomst: 2004.
Dit is het tweede album dat opnieuw uitgebracht wordt door de platenmaatschappij InsideOut. In tegenstelling tot het 'Universal migrator' pakket bevat dit album wel wat nieuwe dingen. Op beide CD's staat namelijk een videofilm waarin Arjen allerlei dingen uitlegt over de totstandkoming van dit album in 1998. Door dit extra materiaal is dit een echte must-have voor de Ayreonfan. Bekijk deze pagina voor meer informatie over de inhoud van dit pakket.

Universal migrator - Part 1 & 2 - Special edition.


Jaar van uitkomst: 2004.
Het album 'Universal migrator' bestaat eigenlijk uit 2 albums, die in 2000 afzonderlijk van elkaar zijn uitgebracht. Hoofdoorzaak hiervan was dat Arjen zowel de fans van softere, atmosferische muziek en de hardere metal-achtige muziek tevreden wilde stellen. Maar beide albums bleken uiteindelijk evengoed te verkopen bij beide typen fans. Daarom is samen met InsideOut besloten om deze twee albums samen te voegen. Er is nadrukkelijk voor gekozen om geen bonusmateriaal aan dit setje toe te voegen.

Ayreonauts only.

Jaar van uitkomst: 2000.
Het album 'Ayreonauts only' bevat 10 nummers van Ayreon die al op eerdere albums te horen zijn. Het is beslist geen verzamelalbum, want het gaat hier om andere versies van nummers die nog niet eerder zijn uitgebracht. Op deze pagina's staat precies weergegeven wat er speciaal is aan de nummers. Zoals de titel al aangeeft is het album bedoeld voor de échte fans van Ayreon. Toch staat er ook wat nieuws op deze plaat. Het elfde nummer op deze pagina zal het antwoord geven...

Side-projects.
Arjen is een man die van afwisseling houdt. Daarom heeft hij naast zijn Ayreon projecten ook andere projecten gemaakt die een iets andere insteek hebben. Na de uitgave van 'The human equation' onder de naam Ayreon, heeft Arjen besloten om met een aantal mensen de band Stream of Passion te vormen. Het eerste album van de band heet 'Embrace the storm'. Tijdens een tour met diverse optredens is het concert in Rijssen opgenomen en op DVD uitgebracht. Meer informatie is te vinden op het live-album 'Live in the real world'. In 2002 wilde Arjen met zijn muziek graag de kant op van de heavy metal. Dit werd Star One en het album 'Space metal' is nog steeds zeer succesvol. Er kwam zelfs een tour met diverse grote namen erbij. Van deze tour is ook een album (incl. DVD) uitgebracht met 'Live on earth' als titel. Op tournee gaan is voor Arjen iets wat hij niet vaak doet en wat met Ayreon ook nooit zal gebeuren. Er is al wel besloten om met de band Stream of Passion op tournee te gaan door een groot deel van Europa. Arjen heeft samen met Astrid van der Veen onder de naam Ambeon het album 'Fate of a dreamer' gemaakt. Arjen besloot na het album 'The final experiment' dat hij graag eens een album zou maken met nummers die hem geïnspireerd hebben tijdens zijn loopbaan als multi-instrumentalist; dit werd het album 'Strange hobby'. Na het uit elkaar gaan van de rockband Vengeance in 1992 had Arjen het idee om zijn zangtalenten eens te gebruiken op een eigen album. Dit gebeurde op het album 'Pools of sorrow ~ waves of joy' onder de naam Anthony. Dit werd uiteindelijk geen succes, maar een 'collectors item' voor de fans van Arjen's muziek. Het meest recente project van Arjens hand is Guilt Machine, met het album 'On this perfect day'.
Guilt Machine - On this perfect day.


Jaar van uitkomst: 2009.
Het is ondertussen een traditie dat na een album van Ayreon er weer een side-project het levenslicht ziet, zo ook ditmaal: Guilt Machine. Qua muziekstijl zijn er overeenkomsten met Ayreon, echter zijn er wel degelijk ook wezelijke verschillen. Zo is er ditmaal maar één zanger, Jasper Steverlinck, welke op 'Timeline' al is geïntroduceerd. Opmerkelijk is dat niet Arjen zelf, maar vriendin en manager Lori Linstruth de gitaarsolo's en songteksten voor haar rekening neemt. Hoe dit klinkt? Luister snel!

Stream of Passion - Live in the real world.


Jaar van uitkomst: 2006.
Het was bekend dat Arjen een band had opgericht, dus de kans op concerten was ditmaal erg groot, in tegenstelling tot zijn belangrijskte project Ayreon. Na de release van het album 'Embrace the storm' kwamen ook de eerste concerten! Het concert in Rijssen is in februari opgenomen met professionele apparatuur en is uitgebracht op DVD en als dubbel CD. Naast nummers van Stream of Passion werden er ook licht aangepaste nummers van Ayreon gespeeld.

Stream of Passion - Embrace the storm.


Jaar van uitkomst: 2005.
Dit maal geen nieuw project uit de handen van Arjen, maar een heuse band! Na het grote succes van 'The human equation' zijn Arjen en Marcela aan de slag gegaan met een nieuwe uitdaging. Dit groeide uiteindelijk uit tot een succevolle band met bandleden uit Nederland, Mexico, en Zweden. Door de grote onderlinge afstanden is het album grotendeels via het internet tot stand gekomen. Het eerste resultaat was direct overweldigend: binnenkomen op plaats 27 in de Nederlandse Album Top 100!

Star One - Live on earth.


Jaar van uitkomst: 2003.
Niet lang na het debuutalbum van Star One kwam het idee naar voren om te gaan touren. Met Ayreon is dit nauwelijks mogelijk, maar Star One leent zich daar perfect voor. Dit werd realiteit met de 'Intergalactic space crusader Tour 2002' aan het eind van 2002. Star One heeft 7 concerten gegeven, waarvan die in Rijssen is opgenomen. Dit was oorspronkelijk niet de bedoeling, maar desalniettemin kwam er een dubbele live-CD, inclusief DVD van uit. Meer informatie vind je op deze pagina.

Star One - Space metal.


Jaar van uitkomst: 2002.
Na het relatief zachte en sfeervolle album van Ambeon vond Arjen het tijd worden voor wat stevigers. En dat kwam er! Dit album bevat snaarstrakke heavy metal, dat nogal onvergelijkbaar is met alle eerdere projecten van Arjen. Ook al is er geen doorlopend verhaal aanwezig, toch zijn de nummers ergens op gebaseerd. Ben je nieuwsgierig en wil je snel meer weten over Star One? Bekijk dan snel deze pagina. Er is tevens een 'Limited edition' uitgebracht met nog meer interessante nummers voor de echte fans.

Ambeon - Fate of a dreamer.


Jaar van uitkomst: 2001.
Na de 'Universal migrator' albums kwam Arjen in contact met de erg jonge, maar zeer getalenteerde Astrid van der Veen. Het was exact de stem waar hij al een tijdje naar zocht en waaruit iets moois opbloeide: Ambeon. Dit album is volledig gezongen door Astrid, die tevens de teksten heeft geschreven. Alle nummers zijn oorspronkelijk gebaseerd op nummers van Ayreon, maar hebben een compleet andere sfeer. Dit maakt het een prachtalbum waar de stem van Astrid van begin tot eind schitterd!

Strange Hobby - Strange hobby.


Jaar van uitkomst: 1996.
Na het tweede album van Ayreon had Arjen het gevoel alsof hij alles perfect gedaan had, behalve iets geks... Dit album is eigenlijk heel vreemd en geheimzinnig, want er staat bijvoorbeeld niet eens een artiest op. Geen enkel spoor van de maker. Arjen heeft maar liefst 18 nummers uit zijn muzikale jeugd op een originele manier gecoverd in de meest beroemde studio ter wereld. Arjen had toentertijd de droom om een plaat op te nemen in de Abbey Road Studios te Londen, en zo geschiedde...

Anthony - Pools of sorrow ~ waves of joy.

Jaar van uitkomst: 1993.
Toen Arjen de hardrock band Vengeance had verlaten kon hij toch de drang naar het maken van een muzikale plaat niet onderdrukken. In 1993 kwam deze plaat uit, onder de Arjens middelste naam, Anthony. Het is een leuke sfeervolle plaat met 14 nummers. De heftige stukken laten al een beetje zien waar Arjen in de latere jaren met Ayreon naar toe is gegaan. Desondanks heeft het album ook rustige melodieuze nummers met zelfs country invloeden. Een 'must-have' voor de echte fan van Arjens muziek!

Singles.
Tussen het grote aantal albums van Arjen Lucassen kwamen er af en toe wel eens singles uit. Vooral het zeer succesvolle album 'The human equation' van Ayreon heeft schitterende nummers voor op een single. In totaal zijn er 3 singles uitgekomen van dit album met daarbij een aantal bonusnummers en/of videoclips. Verder zijn er nog 4 andere singles onder de naam Ayreon uitgebracht. Ook van het project Ambeon is er een single uitgekomen, namelijk 'Cold metal'. Onder de naam Anthony zijn er 3 singles uitgebracht en ook van Strange Hobby is er een single. De oudere singles van Ayreon, die van Ambeon en de single van Strange hobby zijn regelrechte zeldzaamheden, maar een 'must-have' voor de echte fan. Ook Stream of Passion heeft een single uitgebracht, waarin het nummer 'Out in the real world' in de schijnwerpers staat.
De laatste single/EP die uitgebracht is, is een samenwerking van Arjen Lucassen en Tobias Sammet (de man achter het Avantasia project). Deze vrienden hebben op een ludieke manier weer de aandacht van de pers weten te trekken door een leuke cover van een nummer van Alice Cooper ('Elected') te maken.
Ayreon - Elected.


Jaar van uitkomst: 2008.
De pers was aan het begin van 2008 druk bezig om vergelijkingen te maken tussen de nieuwe projecten van Ayreon en Avantasia. Om hier een beetje op in te spelen hebben Arjen en Tobias Sammet (Avantasia) besloten de handen ineen te slaan. Op deze single/EP staat het nummer 'Elected' van Alice Cooper centraal. Daarnaast bevat het nog een drietal andere nummers: een akoestische live-versie van 'E=mc²', de albumversie van 'Ride the comet' en een piano-versie van 'Day six: Childhood'.

Stream of Passion - Out in the real world.


Jaar van uitkomst: 2005.
Na de succesvolle tour in het begin van 2006 heeft Stream of Passion een single uitgebracht. Naast de titelsong bevat het tevens nieuwe versies van twee Ayreon-nummers, waarop Marcela samen met haar zusje Diana de zang verzorgt. De single wordt afgesloten met een cover van de band Led Zeppelin, die door Stream of Passion fantastisch is omgezet. Voor deze single is ook een videoclip opgenomen, die veelvuldig op diverse televisiestations te zien was.

Ayreon - Come back to me.


Jaar van uitkomst: 2005.
Deze single van Ayreon bevat vier nummers en twee videoclips. Het eerste nummer is een aangepaste versie van 'Day seven: Hope' van het album 'The human equation'. Nummer twee zou in eerste instantie op datzelfde album komen, maar paste uiteindelijk niet goed in het concept. Toch wilde Arjen deze niet aan zijn fans onthouden. Het derde nummer is een cover van een nummer van The Beatles, waar Arjen een grote fan van is. Het laatste nummer is een dance-versie van de titeltrack.

Ayreon - Loser.


Jaar van uitkomst: 2004.
Na het grote succes van het album 'The human equation' en de single 'Day eleven: Love' was het tijd voor een nieuwe single. Het populaire nummer 'Loser' werd gekozen en hiervan is een Star One-versie gemaakt. Het tweede nummer is een akoestische cover van de legendarische Alice Cooper, waarvan Arjen een grote fan is. Het derde nummer is opgenomen tijdens de pre-release party van het album 'The human equation'. De akoestische versie van 'Castle hall' sluit deze prachtige single af.

Ayreon - Day eleven: Love.


Jaar van uitkomst: 2004.
Vlak voor het uitbrengen van het album 'The human equation' was het al tijd om het album extra te promoten door middel van een single. Deze single begint met een verkorte radio-versie van het nummer 'Day eleven: Love'. Het tweede nummer is de albumversie van 'Day two: Isolation'. Door het bijna 9 minuten durende nummer krijg je een mooi beeld van de verscheidenheid van het album. De single wordt afgesloten met twee gecoverde nummers die niet op het album zullen verschijnen.

Ambeon - Cold metal.


Jaar van uitkomst: 2001.
Na de komst van het album 'Fate of a dreamer' van Ambeon, kon een single niet lang op zich laten wachten. Het nummer 'Cold metal' werd gekozen als titel en van dit nummer zijn twee versies op deze single te vinden. Daarnaast heeft Astrid van der Veen ook het nummer 'Merry-go-round' opgenomen, wat een schitterende interpretatie is van het nummer 'The dawn of man', afkomstig van het Ayreon-album 'Actual fantasy'. Als toetje is er een remix-versie van het nummer 'High' aan de single toegevoegd.

Ayreon - Temple of the cat (accoustic version).


Jaar van uitkomst: 2000.
Om Ayreon en het album 'The dream sequencer' te promoten is besloten om een single uit te brengen van het nummer 'Temple of the cat'. Er zijn twee versies van deze single in 2000 uitgebracht, waarbij dit de akoestische versie is. De single bevat een drietal nummers, waaronder een akoestische en een single versie van de titeltrack (beide met Jacqueline Govaert op zang) en het nummer 'Nature's dance' van Ayreons eerste album, 'The final experiment'.

Ayreon - Temple of the cat.


Jaar van uitkomst: 2000.
Ook deze single is bedoeld om Ayreon en het album 'The dream sequencer' te promoten. De single bevat een viertal nummers, waaronder twee versies van de titeltrack. Het eerste nummer is een verkorte versie met Jacqueline Govaert. Nummer twee heeft Lana Lane op zang. Het derde nummer is ook een prachtige track ('My house on Mars') van het album 'The dream sequencer'. De afsluiter is de Ayreon klassieker 'Valley of the queens' van het album 'Into the electric castle'.

Strange Hobby - Pictures of matchstick men.


Jaar van uitkomst: 1996.
Het album 'Strange hobby' is een mysterieuze plaat met covers van bekende hits uit de jaren '60 en '70. Op deze single staan vier nummers, waarvan er drie afkomstig zijn van dat album. Het vierde nummer ('Pretty girls') is geen cover, maar een nummer dat Arjen zelf heeft geschreven. De titeltrack van de single is oorspronkelijk een nummer van de Britse band Status Quo. De andere twee nummers zijn covers van de Britse bands Kaleidoscope en The Beatles.

Ayreon - The stranger from within.


Jaar van uitkomst: 1996.
De single 'The stranger from within' is uitgebracht vlak voor de release van het album 'Actual fantasy' in 1996. De single bevat 3 nummers, waarvan er één nog niet eerder is uitgebracht, namelijk 'The dawn of man'. Dit nummer is gebaseerd op de film '2001 - A space odyssey' van Stanley Kubrick. Het nummer is later wel op een nieuwere versie van 'Actual fantasy' geplaatst, in plaats van de videoclip. Naast een lange albumversie van 'The stranger from within' bevat de single ook een verkorte single versie.

Ayreon - Sail away to Avalon.


Jaar van uitkomst: 1995.
Na de release van 'The final experiment', Ayreons eerste album, is deze single uitgebracht. Het is een logische keuze, omdat dit nummer gezongen wordt door een bekende Nederlandse zanger, namelijk Barry Hay van Golden Earring. De single bevat tevens een albumversie van het nummer 'Charm of the seer'. Van twee andere nummers zijn speciale versies beschikbaar, namelijk een demoversie van 'Nature's dance' en een niet eerder uitgebrachte versie van 'Eyes of time', met Leon Goewie op zang.

Anthony - Little miss understood.


Jaar van uitkomst: 1994.
Deze single dient ter promotie van het album 'Pools of sorrow ~ waves of joy' van Anthony en is een jaar na de release van het album uitgebracht. De single bevat twee nummers, waaronder de titeltrack 'Little miss understood' en 'Night on the town'. Beide nummers zijn ook op het album terug te vinden. Beide nummers zijn catchy up-tempo tracks die, evenals de andere nummers op het album, ten onrechte zwaar werden ondergewaardeerd.

Anthony - Best of friends.


Jaar van uitkomst: 1993.
Na de release van het album 'Pools of sorrow ~ waves of joy' van Anthony, is deze tweede single uitgebracht. Evenals de andere singles van het album bevat het twee nummers, te weten 'Best of friends' en 'Not over you'. Beide nummers zijn erg rustig en hebben interessante sfeervolle muziekeffecten. Ondanks dat het anders klinkt, is toch het gitaarwerk en de zang van Arjen echt onmiskenbaar. Voor degene die enkel Ayreon kent, zullen deze nummers een leuke relaxte afwisseling zijn.

Anthony - Midnight train.


Jaar van uitkomst: 1993.
Dit is de eerste single die is uitgebracht na de release van het album 'Pools of sorrow ~ waves of joy' van Anthony. De single bevat twee interessante nummers. De eerste heet 'Midnight train' en is een uptempo track met wat country invloeden. Het tweede nummer heet 'The wrong side of the street' en is met ruim 5 minuten de langste van alle nummers op het album. In dit nummer kun je wellicht al het geluid herkennen dat later op de Ayreon albums is gaan domineren.