Startpagina:: Foto's ::Mostly Autumn
~
Concerten van de Britse band Mostly Autumn.

Donderdag 14 december 2006 ~ 'Bluescafé' in Apeldoorn.
Vandaag was het eindelijk zo ver. Ik zou voor het eerst de band Mostly Autumn uit York (Groot-Brittannië) live zien spelen. Het concert vond plaats in het 'Bluescafé' te Apeldoorn. Samen met m'n oom heb ik enorm genoten van het ruim 2,5 uur durende concert. Voor de tijd hebben we nog bij de stand met merchandising gekeken en daar heeft m'n oom nog wat leuks gekocht (nogmaals bedankt!).
Na het concert heb ik Heather Findlay nog even ontmoet. Het was erg leuk om met deze charismatische meid een praatje te maken, op de foto te gaan en meer... Tijdens het concert heb ik ruim 150 foto's genomen. Voor het Fotoalbum heb ik weer een selectie gemaakt van de allermooiste foto's. Geniet ervan!


Vrijdag 19 december 2008 ~ 'W2' in Den Bosch.
Het is ondertussen alweer twee jaar geleden dat ik naar een concert van Mostly Autumn ben geweest, maar dit jaar moest en zou ik ze opnieuw zien spelen. Ditmaal ben ik samen met m'n oom naar het concert in Den Bosch geweest, in uitgaansgelegenheid 'W2'. Dit was een leuk zaaltje, waar de band in ieder geval meer ruimte heeft op het podium van het concert in het 'Bluescafé' te Apeldoorn.
We waren ditmaal mooi op tijd weggegaan, zodat we op tijd in Den Bosch zouden zijn. Ongeveer een uur van tevoren waren we al aanwezig, maar de tijd vloog wel voorbij. Ondertussen kwamen er steeds meer fans aan die allemaal veel zin hadden in een geweldige avond. Na binnenkomst vonden we al snel een mooi plekje op de voorste rij.
Iets na 21:00 begon het optreden, dat circa 2,5 uur zou duren. De eerste 8 nummers brachten er het sfeertje al helemaal in. Na een korte pauze speelde Mostly Autumn weer op volle vaart door. Lekkere rocknummers werden afgewisseld met erg gevoelige nummers, gezongen door Heather Findlay met enkel een piano als begeleiding. Dat was fantastisch mooi! Tijdens deze show was het de eerste keer dat ik Anne-Marie Helder (enorm veelzijdig!), Livvy Sparnenn (schitterend nachtegaaltje) en Henry Bourne (solide drums) zag, maar zij zijn verschrikkelijk goede vervangers van de mensen die de band in de tussentijd hebben verlaten.
De show werd afgesloten met een aantal kerstnummers, waaronder een cover van The Pogues en Slade. Het kerstfeest met Mostly Autumn was toen echt helemaal compleet! Ook dit keer heb ik circa 150 foto's genomen tijdens het concert. De 50 mooiste en speciaalste foto's kun je in het Fotoalbum bekijken. Ik hoop dat jullie ze mooi vinden. Na de show heb ik nog kort even een praatje gemaakt met Bryan Josh, Iain Jennings, Liam Davison en Andy Smith. Wat een leuke mensen zijn dat!


Donderdag 2 april 2009 ~ 'P60' in Amstelveen.
Mostly Autumn was weer in Nederland voor een aantal concerten. Ditmaal geen concert in de kerstsfeer, maar een 'normaal' concert van Mostly Autumn. We hadden een oogje laten vallen op uitgaansgelegenheid 'P60' in Amstelveen. We waren mooi op tijd weggegaan en na een lekker patatje met wat drinken in het centrum van Amstelveen hebben we nog lekker even op een terrasje gezeten alvorens 'P60' te betreden.
Rond een uur of 20:30 zijn we naar binnen gegaan om een mooi plekje vooraan bij het podium in te nemen. Even voor de klok van negen werd het podium door Mostly Autumn bezet, om daar wederom een prachtige show van een kleine 2,5 uur te geven, inclusief een korte pauze halverwege. De setlist leuk veel op deze van de kerstshow, maar toch zaten er een paar opvallende wijzigingen in. Er werd meer geïmproviseerd, er werden een paar nummers gespeeld welke nog niet eerder live ten gehore waren gebracht, en er werd als afsluiter een cover van Genesis gespeeld.
In tegenstelling tot de vorige show waar ik bij was, kreeg Heather de zaal nu wel muisstil met het prachtige nummer 'Above the blue'. Kippenvel! Ook ditmaal zag je de band en de fans weer intens veel plezier hebben van de show. De stevige rocknummers kregen de voeten zeker van de vloer en er werd af en toe uitbundig meegezongen en meegeklapt. De drummer van de vorige tour heeft ondertussen de band verlaten, waardoor Gavin Griffiths weer het podium mocht betreden. Hij speelde weer prima! Anne-Marie deed haar bijnaam 'Little red rock chick' wederom eer aan. Echt superenthousiast! En dan hebben we nog de niet te versmaden Livvy. Zij ging moeiteloos het duel met een gitaar aan om de hoogste noten te halen. Prachtig! Uiteraard deden de vaste krachten Bryan, Heather, Andy, Liam en Iain niks onder voor de rest...
Na de show heb ik nog de solo-CD van Bryan gekocht, samen met de Mostly Autumn DVD 'At the Grand Opera House' en een button. Helaas kwam de band zelf niet meer achter de coulissen vandaan, maar wie hebben we een volgende keer meer geluk... Uiteraard heb ik wel weer een aantal mooie foto's om te laten zien. Helaas was het licht qua positie en timing van een bijzonder laag niveau, maar toch hoop ik dat je de foto's in het Fotoalbum mooi vindt.


Zaterdag 17 oktober 2009 ~ 'Fantastyval' in Wouwse Plantage.
Na een aantal optredens van Mostly Autumn in kleine zaaltjes was het nu tijd om de band eens op een festival te zien spelen. De vrienden uit York waren afgereisd naar het 'Fantastyval' op het landgoed de Wouwse Plantage. Ze speelden ongeveer anderhalf uur vanaf 16:00. De set bestond voornamelijk uit de bekende Mostly Autumn klassiekers. Min of meer een garantie voor succes, maar het zag er dan ook echt prima uit. Het klonk fantastisch, de belichting was goed en de band had er duidelijk weer veel zin in. In het Fotoalbum kun je een selectie vinden van de mooiste foto's van het optreden. Hopelijk vind je de foto's mooi!


Donderdag 17 december 2009 ~ 'Perron 55' in Venlo.
Ook dit jaar staan de traditionele kerstshows van Mostly Autumn weer op het programma. Al in de zomer van dit jaar heb ik kaartjes geregeld voor de kerstshow in 'Perron 55' in Venlo en voor de dag erna in de 'Boerderij' in Zoetermeer. Deze show in venlo moet een soort van opwarmertje worden voor het bekende knalfeest morgen...
Mede door de sneeuwval van de afgelopen dagen, de koude temperaturen en het feit dat we de grote rivieren over moeten steken, hadden we besloten om al vroeg weg te gaan uit Twente. Onderweg was het af en toe wat langzaam rijdend verkeer, maar we kwamen mooi op tijd in Venlo aan. De zaal was snel gevonden, alleen het vinden van een parkeerplaats viel wat tegen. Na een warme snack zijn we naar de zaal gelopen, waar slechts een paar mensen al stonden te wachten. Na binnenkomst heb ik direct even een paar CD's (Live 2009 - deel I en II en het verzamelalbum Pass the clock) gekocht.
Het concert begon rond een uur of negen en duurde, inclusief een korte pauze, tot rond middernacht. De set die onze Britse vrienden vanavond speelden is werkelijk fenomenaal! De pure passie en emoties waren weer duidelijk merkbaar. Het was fijn om te zien dat zowel de band als de (helaas wat kleine groep) fans met volle teugen genoten van de mix van stevige rocksongs en de fluweelzachte gevoelsnummers.
Heather en Anne-Marie (helaas was Olivia wegens omstandigheden vandaag niet aanwezig) zongen het welbekende 'Silent night'. Een erg gedurft nummer voor direct na de pauze, maar zeer zeker geslaagd! Afgesloten werd met de bekende kerstnummers 'I believe in father Christmas' (Greg Lake), 'Fairytale of New York' (The Pogues) en 'Merry Christmas everybody' (Slade). Een grandiose afsluiting van een schitterende avond!


Vrijdag 18 december 2009 ~ 'Boerderij' in Zoetermeer.
Na het schitterende concert van gisteren was het vandaag weer raak: Mostly Autumn met een kerstshow in de 'Boerderij' in Zoetermeer. Deze show is langzamerhand uitgegroeid tot een jaarlijkse traditie en eigenlijk een must voor elke fan van onze vrienden uit York. Ook vandaag zijn we weer vroeg van huis vertrokken, om zowel de files als de sneeuw zoveel mogelijk uit de weg te gaan. Aangekomen in Zoetermeer bleek het een nogal dooie boel te zijn, maar na een tijdje hadden we een tentje gevonden waar we een patatje konden eten.
Het concert begon vandaag al iets eerder, zo rond halfnegen, en was daarmee ook iets eerder afgelopen dan gisteren. De setlist is ook nagenoeg gelijk aan die van gisteren, maar met een zeer enthousiaste volle zaal, een spiksplinternieuwe geluidsinstallatie en Mostly Autumn op het podium ging het dak er echt vanaf! Zo goed heb ik Mostly Autumn nog niet eerder meegemaakt. De sfeer was perfect en de band was enorm op dreef en dat merkte je aan alles. Gedurende het concert droegen de engeltjes Heather, Anne-Marie en Livvy verschillende jurken en bijpassende accessoires. Op het einde kwamen ook de kerstmutsen en hoeden voor de dag, waarna het concert met een paar kerstnummers in grote stijl werd afgesloten!
Uiteindelijk zijn we na het concert nog even in het café blijven hangen. Daar kwamen we weer een aantal goede bekenden tegen en ook was er even tijd voor een korte babbel met Bryan en Olivia. Rond een uur of twee 's nachts gingen we weer richting het oosten des lands...


Zaterdag 19 december 2009 ~ 'Hedon' in Zwolle.
Geheel niet volgens de planning, maar last-minute heb ik besloten om toch óók maar even naar de kerstshow in 'Hedon' in Zwolle te gaan. De shows van de afgelopen dagen waren me namelijk zó goed bevallen dat ik het gewoonweg niet kon laten om toch te gaan. Gelukkig wist ik dat dit concert niet uitverkocht was, dus ik kon voor mijzelf nog een kaartje aan de kassa bemachtigen.
Evenals in Venlo begon het concert rond een uur of negen. De nummers zijn inmiddels wel bekend, maar dat maakt natuurlijk helemaal niks uit. De band had ook vandaag een paar nummers nodig om er helemaal in te komen. Je merkte duidelijk dat ze al snel weer volledig op stoom kwamen. Helaas kwam er halverwege het optreden wel een kink in de kabel door het zeer onvriendelijke gedrag van een aantal mensen achterin de zaal. Deze maakten zoveel geluid dat Heather besloot om het zeer emotionele nummer 'Above the blue' niet af te maken. Je kon duidelijk zien dat ze geraakt was door de situatie, maar ze kreeg de volledige steun van het overige publiek. Na dit voorval pakten onze vrienden de draad weer op en gingen fanatiek verder. Het laatste uur was weer ouderwets genieten van de klassiekers van Mostly Autumn. Wederom werd afgesloten met de bekende kerstnummers.
Na een paar lange zware dagen heb ik het vannacht maar niet zo heel laat gemaakt, want dit was me het weekendje wel zeg! Achteraf gezien ook wel een van de mooiste weekenden van het hele jaar, dus het was het zeker waard. Ohja, ik heb nu alweer zin in de shows die voor april 2010 gepland staan. Komen jullie ook?


Vrijdag 2 april 2010 ~ 'The Assembly' in Leamington Spa (Engeland).
Het was al lange tijd een droom van me om Mostly Autumn een keer in Engeland te zien optreden, en dan wel het liefst in hun thuisbasis York. Aangezien Heather Findlay in januari dit jaar heeft aangekondigd te stoppen met Mostly Autumn, was dit een uitstekende reden om een trip naar Engeland nog eens serieus te overwegen. Na wat rondvragen vond ik nog iemand die zo 'gek' was om mee te gaan naar het afscheidsconcert van Heather. Het speciale concert werd gehouden in 'The Assembly' in Leamington Spa, onder de rook van Coventry en Birmingham.
Na een lange rit van zo'n 800 kilometer kwamen we aan in Leamington Spa, waar we na het inchecken bij het hotel even snel wat hebben gegeten. Daarna konden we direct in de wachtrij aansluiten om naar binnen te gaan. Eenmaal binnen kon ik een mooie plek bemachtigen rond de zevende rij, met een prima uitzicht op de meeste bandleden. De zaal was voorzien van meerdere camera's, want het concert zou worden opgenomen voor een later uit te brengen DVD. Dat maakt het dus nog eens extra speciaal!
De setlist die de band deze avond speelde leek erg veel op die van de kerstshows in Nederland, eind 2009. Dat maakte echter niks uit, want dat was al een schitterende lijst met verschillende afwisselende nummers van de band. Tijdens de show kon je de emoties meer dan ooit proeven. Iedereen had er duidelijk veel zin in en speelde dan ook met volle overgave de sterren van de hemel. De passie spatte ervan af en de sfeer was super, zowel op het podium als in de zaal.
Er waren een heel aantal brok-in-de-keel momenten waarbij ik toch stiekem een traantje moest wegpinken. Zo was de manier waarop Heather, samen met Iain en Anne-Marie, het nummer 'Above the blue' vertolkte meer dan prachtig. Je kon goed zien hoeveel dit nummer voor haar betekent. Tijdens het nummer 'Mother nature' werd de band door Bryan Josh aan het publiek voorgesteld. Hij stelde iedereen, inclusief zichzelf, voor, met als laatste Heather. De manier waarop dit gebeurde zorgde ervoor dat direct daarna de hele zaal ontplofte met een enorm applaus voor haar... Wat een uniek moment!
Na de toegift kwam Livvy met een schitterend groot boeket het podium op en overhandigde dit na een stevige knuffel aan Heather. Kort daarna volgden nog meer emotionele knuffels met Heather en alle bandleden. Heather sloot zelf af met een korte toespraak, waarna ze wederom op een groot en gemeend applaus kon rekenen. Grote klasse!
Na het concert kwamen Heather en de andere bandleden nog even de zaal in voor wat gesprekjes, handtekeningen en foto's voor de fans. Helaas werd iedereen daarna al snel door de mensen van 'The Assembly' verzocht de zaal te verlaten, dus echt veel tijd was er helaas niet. Desalniettemin was het een zeer geslaagde avond welke ik nooit zal vergeten. Heather, bedankt voor alles en veel succes gewenst met je solo-carrière!


Vrijdag 16 april 2010 ~ 'Auw kerk' in Bunde.
Na het afscheidsconcert van twee weken geleden, was dit een van de eerste concerten met Olivia Sparnenn als lead vocalist van de band. Het concert van vandaag werd gehouden in de 'Auw kerk' in Bunde, even ten noorden van Maastricht. De locatie is, zoals de naam al zegt, een voormalige kerk en heeft daardoor een speciale sfeer. Omdat het wel een eind rijden was, zijn we maar op tijd van huis vertrokken. Even na 18 uur kwamen we in het dorpje Bunde aan, waar we volgens de traditie bij een snackbar zijn langs geweest. Na binnenkomst heb ik direct even het officiële magazine van Mostly Autumn gekocht, Autumn Leaves. Deze was in Engeland uitverkocht, maar nu hadden ze hem gelukkig weer.
Rond een uur of 20:30 begon de band. Het was toch wel even apart om de band met een ander gezicht te zien. Het eerste deel tot aan de pauze was merkbaar nog een beetje aftasten voor Livvy, maar zeker na de pauze had ze de smaak goed te pakken. Mijn complimenten, want je kon haar echt zien groeien. Niet alleen het gezicht van de band was anders, maar ook de band zelf stelde zich wat anders op. Zo waren er een aantal nieuwe nummers in de set en daarnaast kregen Liam en Anne-Marie de ruimte om prachtige solo's te geven op respetievelijk gitaar en dwarsfluit. Het was een genot om de band op deze manier te zien optreden. Al met al was het dus wel even wat anders dan we jaren gewend waren, maar het was echter nog steeds keigoed!
Na het concert heb ik de setlist meegenomen als leuk aandenken. Na een fantastische avond en een lange reis terug kwamen we even na drie uur 's nachts weer thuis aan. Ik kan nu al niet wachten om Mostly Autumn morgen weer te zien...


Zaterdag 17 april 2010 ~ 'Metropool' in Hengelo.
Dit concert van Mostly Autumn zou de tiende worden waar ik bij ben. Wie had dat eind 2006 ooit gedacht? Wel gehoopt natuurlijk, en nu is het dan eindelijk zo ver. De show, de tweede keer met Livvy, vond plaats in de vernieuwde 'Metropool' in Hengelo. Bij aankomst bij de zaal bleek dat er nog een ander evenement plaatsvond, waarvoor veel mensen in de rij stonden. We zagen nauwelijks mensen die voor Mostly Autumn kwamen, dus we waren een beetje bang dat de zal eerder halfleeg zou zijn dan halfvol. Gelukkig bleek bij binnenkomst dat de zaal aardig goed gevult was, dus dat beloofde al veel goeds.
Even na 21 uur begon de show met een soortgelijke setlist als gisteren. Tijdens het eerste deel werden o.a. twee nummers van Breathing Space (de band van Iain en Olivia): 'The rain song' en een fantastische uitvoering van 'Questioning eyes'. Na de pauze ging de band enthousiast verder en speelden ze onder meer de nieuwe nummers 'Slow down' en 'Dreaming'. De avond werd afgesloten met de Mostly Autumn klassiekers 'Half the mountain', 'Evergreen', 'Heroes never die' en niet te vergeten 'Mother nature'. De sfeer was zeker net zo goed als gisteren en het geluid was zelfs nog een stukje beter! Al met al was het concert even voor middernacht afgelopen. Veel tijd voor een afterparty was er helaas niet, maar dat mocht de pret niet drukken.