Startpagina:: Foto's ::Modelbouw
~
Een blik op mijn modelbouw hobby.

Ferrari F1-2000 Formule 1 auto.
Dit prachtige model van een Ferrari Formule 1 auto heb ik in 2001 gebouwd. Het betreft hier het model 'F1-2000' op schaal 1:20 van het merk Tamiya (model nummer 48). Het is een plastic schaalmodel met een respectievelijke lengte, breedte en hoogte van 222, 91 en 54 millimeter. De motorkap is volledig afneembaar, zodat je de prachtige V10 krachtbron kunt bekijken. De neus met voorvleugel is niet meer afneembaar. De gegroefde rubberen banden van Bridgestone maken het geheel helemaal af. Dit model is de versie zoals deze aan de start stond bij de Franse Grand Prix in het jaar 2000. Ik heb zelf gekozen om de stickers met nummer '3' en 'Michael Schumacher' erop te plakken. Het was een mooi projectje waar ik zelf nog steeds erg tevreden over ben. De enigste kanttekening is dat het rode bodywork niet gespoten is, waardoor het wellicht iets minder mooi overkomt. Maar toen ik deze auto bouwde was ik nog erg jong en had ik niet de capaciteiten om de auto netjes te spuiten. Het schilderen van de details is wel erg goed gelukt.


Kleine Ferrari Formule 1 auto's.
Sinds de gewonnen wereldkampioenschappen van Ferrari en Michael Schumacher spaar ik kleine schaalmodellen van de kampioensauto's. Het viertal dat je hier kunt zien betreffen de 'F1-2000', 'F2001', 'F2002' en 'F2003-GA'. Alle autootjes zijn op schaal 1:43 en ik heb ze gewoon in winkels en op modelbouw beurzen gekocht. Drie van de autootjes heb ik zelf voorzien van Marlboro bestickering en ze zijn allemaal enigzins iets bijgewerkt met wat verf. Uiteraard ben ik nog op zoek naar het model van 2004 en 2007...


Ferrari straatauto's.
Enkele jaren geleden vond ik zogenaamde metal-kits helemaal geweldig. Op deze manier kon je mooie schaalmodellen bouwen die best wel simpel. Zoals de naam al doet vermoeden is de hele carosserie van metaal. Het interieur en andere onderdelen zijn wel van plastic. In het Fotoalbum kun je op dit moment een tweetal auto's bekijken, namelijk de Ferrari 'F40' en 'F50'. De eerste heb ik heel lang geleden een keer gekregen toen we een nieuwe auto kochten, maar de tweede heb ik zelf gekocht en in elkaar gezet. Enige tijd geleden heb ik de auto's namelijk onder handen genomen en van een likje verf voorzien. De details komen daardoor veel beter over en de auto ziet er stukken beter uit dan het saaie grijs/zwarte plastic.
Ik heb ook nog een schaalmodel van de Fiat 'Cinquecento Abarth' (schaal 1:24 van BBurago) en een Ferrari '348 TB' (schaal 1:18 van BBurago). Echter liggen deze op het moment van typen volledig uit elkaar, zodat ik er geen goede foto's van kan nemen. Het is namelijk te bedoeling om ook deze modellen wat mooier te maken en om ze daarna weer in elkaar te zetten. Ik zal proberen zo spoedig mogelijk een paar fotootjes hiervan online te zetten.
Een paar jaar geleden heb ik een modelbouwpakket gekocht van de Ferrari 'Enzo'. Dit is een prachtig model van Tamiya (model nummer 260) op schaal 1:24 (geheel plastic onderdelen). Slechts de achterwielophanging is nu gereed, maar hopelijk vind ik binnenkort weer tijd om weer aan dit model te werken. Als ik hier weer mee verder ga, dan zal ik zo spoedig mogelijk wat mooie foto's laten zien.


Vrachtwagens.
In deze sectie komen mijn vrachtwagens en oplegger aan bod. Toen ik nog op de basisschool zat was ik helemaal weg van vrachtwagens. In die jonge jaren heb ik diverse schaalmodellen gebouwd, waaronder de DAF '95' van Italeri (model nummer 788). De truck is op schaal 1:24 en heeft een lengte van 275 millimeter. Het betreft hier het concept 95/380 model met de speciale ATI motortechniek. Na het bouwen van de DAF ben ik begonnen aan de Scania 'R144', een nieuw model uit de 'Serie 4' van Scania. Deze vrachtwagen is van het type 144L en heeft 530 pk. Ook dit is een model van Italeri (model nummer 743) op schaal 1:24, met een lengte van 247 millimeter. De laatste truck die ik heb gebouwd is een Mercedes 'Actros', van het type 1857.
Als afwisseling heb ik ook eens een trailer gebouwd. Het betreft hier een zogenaame TOPAS oplegger van BP. Ook dit is een model van Italeri (model nummer 731), is op schaal 1:24 en heeft maar liefst een lengte van 430 millimeter. Het echte 1:1 versie kan 39.000 liter vloeistof vervoeren en heeft een lengte van 10,4 meter bij een breedte van 2,44 meter. Deze tanktrailer was dus een keer wat anders dan de trucks, maar toch minder leuk. In het Fotoalbum kun je een aantal foto's van de modellen bekijken.


Modeltreinen.
Al een tijd geleden heb ik voor mijn verjaardag eens een elektrische trein gekregen. Al snel kwam er een leuk spoorbaantje met een station en een paar huisjes op een houten plaat. In de loop der jaren breidde alles flink uit. Steeds meer huisjes, wagonnetjes, leuke landschapselementen als bergen, heuvels, bomen, wegen, etc. kwamen erbij. Voor mijn 14e verjaardag kreeg ik een echte elektrische stoomlocomotief (type 'Piccolo' van het bekende Duitse merk Fleischmann, met het typenummer '39 203'). Dit type trein is oorspronkelijk een model uit de begin jaren '20 dat ruim 1600 pk had, ruim 160 ton woog en een topsnelheid van 110 km/h kan halen. Mijn eerste locomotief was eigenlijk maar een redelijk eenvoudige diesellocomotief, dus een dure gedetailleerde stoomloc was wel heel erg gaaf.
Steeds meer details werder aan het landschap toegevoegd die ik meestal zelf maakte, waaronder spoorbomen en hoogspanningsmasten. Ook breidde ik het spoornetwerk uit met een extra baan en stukken spoor waar ik wagons op kan rangeren. Enkele jaren geleden heb ik alle huisjes van lampjes voorzien, waardoor het landschap nog veel echter lijkt en mooier wordt! Alle onderdelen zijn op schaal 1:160, wat overeenkomt met het gestandaardiseerde type N spoor. In het Fotoalbum kun je een flink aantal overzichtsfoto's zien vanuit allerlei standpunten, samen met gedetailleerde close-ups. Zoals je wellicht kunt zien is de oppervlakte verdeeld in 3 globale delen: platteland (weilanden), stad (bebouwing) en natuur (bos/bergen). Door deze planologische structuur komt hopelijk mijn achterliggende gedachte naar voren die ik had toen ik dit alles gemaakt heb.
De laatste foto is trouwens extra speciaal, want dit is namelijk een foto van een echt station. Om specifieker te zijn is mijn station een exacte kopie van dit station in 'Reichenbach im Kandertal' in Zwitserland. Bij deze wil ik daarom mijn familie bedanken voor het maken en delen van deze foto.