Startpagina:: Foto's ::Londen 2000
~
Een klein weekje naar Londen, Groot-Brittannië.

Maandag 25 tot en met vrijdag 29 september 2000.
Zoals gebruikelijk gingen wij, als derde klas havisten van de CSG Reggesteyn, een klein weekje naar Londen. Onder begeleiding van o.a de docenten Engels (mevr. Westra), Aardrijkskunde (dhr. de Kruyf) en Wiskunde (dhr. Heuver) maakte ik voor het eerst de reis naar Groot-Brittannië. 's Ochtends vroeg vertrokken we uit Rijssen, om in Calais (Frankrijk) op de veerboot te gaan. De boottocht was helemaal fantastisch. Een groot luxe schip, waarop we onze ogen konden uitkijken. Vanaf de voorsteven hadden we een prachtig uitzicht op de krijtrotsen van Dover (Engeland). In het Fotoalbum heb ik een paar mooie uitzichten vanaf de boot geplaatst. Eenmaal in Dover aangekomen, reden we aan de linkerkant van de weg verder richting het pittoreske stadje Canterbury. Na een korte bezichtiging van deze stad en een vrij uurtje om wat kaartjes en andere hebbedingetjes te kopen, zijn we verder gegaan naar de grote stad Londen. 's Avonds kwamen we voor het eerst bij een gastgezin. Wat een belevenis... Wij (Jasper, Henri, Bart en ik) werden in een of ander klein autootje opgehaald door een nogal mollige vrouw. Deze vrouw bleek nachtdienst te hebben, dus die zagen we de volgende dagen nauwelijks. De bedden waren ook niet de meest comfortabele. De veren in de matras kon je voelen. Hetgeen door moest gaan voor kussen, moest je eerst een paar keer dubbelvouwen, om dan pas te kunnen spreken van iets wat meer weg had van een normaal kussen.
De volgende ochtend werden we weer op tijd geroepen voor het ontbijt. Dit bestond uit een soort sandwiches/toast en melk or ranja. Saillant detail: zowel de ranja als de boter bleven de hele week onaangeroerd op tafel staan. Als middageten kregen we iedere dag sandwiches met groenvoer mee, maar dat was gelukkig iets wat de vogels in de parkjes en de eendjes in de Theems wel lustten.
De dagen in Londen zelf waren wel onvergetelijk. In een redelijk hoog tempo liepen we langs o.a. Buckingham Palace, de Big Ben, de Houses of Parliament, het wisselen van de wacht, de Royal Albert Hall, het Hide Park, Trafalgar Square, Piccadilly Circus, de St. Paul's Cathedral, et cetera. Voor elke dag kregen we metrokaartjes, waarmee we ons snel door Londen konden verplaatsen. De metro was een echte belevenis, want het was wel erg goed opletten. Gelukkig ging er niks mis ofzo...
Tijdens één van de dagen zijn we nog naar het Science Museum geweest. We mochten ook naar het British National Museum, maar dat leek ons een stuk minder interessant. Dat voorgevoel bleek later geheel juist te zijn, want wij hadden redelijk interessante onderwerpen gezien, zoals stoommachines, oude mechanische rekenmachines, schaalmodellen van boten en vliegtuigen en Formule 1 auto's, terwijl de andere groep allerlei culturele en vreemde historische dingen gezien had... Het grote nadeel ervan was dat we van alles een verslag zouden moeten maken, dus het was meer een verplicht nummertje. Ook het bezoek aan de imposante St. Paul's Cathedral was er één om niet snel te vergeten. We klommen zelfs helemaal boven, tot bovenop de grote koepel, vanwaar je een prachtig uitzicht had over een groot deel van Londen. In het Fotoalbum heb ik hiervan een mooie foto geplaatst.
In het gastgezin veranderde er weinig. Na de eerste dag iets van nasi gegeten te hebben en de tweede dag een soort bami kregen we op de derde dag de overblijfselen voorgeschoteld van de vorige dagen. We werden eigenlijk alleen opgevangen door de zoon van de eigenaars, want die waren blijkbaar beide in het nachtleven actief. We konden nauwelijks contact met ze leggen en het interview dat we moesten doen, hebben we daarom maar verzonnen. Om het gezin nog wat meer in het zonnetje te zetten: de douche was niet bepaald schoon, dus we hebben ons niet/nauwelijks gewassen in die dagen. In de hal van het huis stonden allemaal enorme olievaten, met onbekende inhoud. Het huis lag vol met ongewassen kleding en ook de achtertuin was een regelrechte dumpplaats van afval... Natuurlijk verbleven we maar kort bij de gastgezinnen, dus zo heel erg was het niet. Maar het zijn wel herinneringen die je nog lang bijblijven.
Op een andere dag zijn we naar de Tower of London geweest, een groot verdedigingswerk waarin de kroonjuwelen van het Britse koningshuis tentoongesteld waren. Ook daar moesten we opdrachten uitvoeren, dus van relaxed rondkijken kwam niet bepaald veel. Niet ver van de Tower of London staat de Tower Bridge, de meest bekende brug in Engeland over de rivier de Theems. Het was een leuke ervaring om een keer over deze enorme brug te lopen.
Een dag daarna zijn we naar het stadje Windsor geweest. Deze ligt kort buiten Londen en staat bekend om de Windsor Castle en het Eton College. In dit sfeervolle stadje waren we een tijdje vrij, zodat we wat lekkere dingen konden kopen in de typisch Engelse winkeltjes.
Op de laatste dag (donderdag) kwamen we nog bij het bekende Covent Garden, waar diverse straatartiesten op een plein hun kunsten vertoonden. Covent Garden zelf is een gezellig winkelcentrum met meerdere etages. Helaas hadden de meesten van ons het geld al zo goed als op, dus konden we alleen maar rondkijken. Met een erg lang avond voor de boeg, gingen we nog snel even een supermarkt in om goedkoop wat snacks in te slaan. Daarna zijn we bij de McDonalds nog een Happy Meal gaan halen, want na 3 dagen op droge rijst en sandwiches geleefd te hebben, hadden we allemaal best veel honger. De laatste avond hebben we doorgebracht in een theaterzaal, waar ze de musical 'Starlight Express' van Andrew Lloyd Webber opvoerden. Het was een flitsende en zeer actieve musical, maar door het harde geluid en mijn gebrek aan Engels kon ik weinig van het verhaal volgen.
Toen de musical eenmaal was afgelopen konden we buiten bijna rechtstreeks in de bus stappen, klaar voor de rit terug naar Rijssen. We reden dus grotendeels 's nachts, dus daar heb ik niet veel van meegekregen. Op de boot gingen we nog een tijdje op het achterdek staan, waar het flink waaide. Op de boot zelf was het erg rustig, want de meeste passagiers lagen te slapen. De terugreis verliep erg soepel en eenmaal aangekomen in Nederland, maakten we bij Hazeldonk een korte pauze, waarbij iedereen even zijn of haar benen kon strekken. Ook het aanwezige restaurant en de McDonalds kon weer op een aantal klanten rekenen. Daarna was het niet ver meer naar Rijssen. Eenmaal bij school aangekomen hebben de meeste leerlingen snel hun bagage gepakt en zijn naar huis gegaan, om daar wat nachtrust in te halen.
Het weekje was omgevlogen, maar ik was daarmee wel een hele ervaring rijker. De volgende dag heb ik direct mijn snapshot camera ingeleverd om te laten ontwikkelen. Alle foto's die ik gemaakt heb zijn in het Fotoalbum te vinden, met daarbij een korte beschrijving. Een weekje Londen is zeker voor iedereen aan te bevelen. Zelf hoop ik er ooit nog een keer weer daar naartoe te gaan...