Startpagina:: Foto's ::Ayreon
~
Release party van Ayreon's nieuwste album in Utrecht.

Zondag 27 januari 2008.
Het nieuwe album van Ayreon, '01011001' getiteld, is uit en iedereen moest en zou het weten! Voor vandaag was er voor het nieuwe album een echte release party georganiseerd. Omdat ik het album gepreorderd had, had ik het al een paar dagen in huis. Dus ik wist al enigzins hoe het klonk, maar uiteraard kon ik een feestje als deze niet aan mij voorbij laten gaan. Dit had ik in 2004 voor het album 'The human equation' wel gedaan en daar had ik achteraf toch wel aardig spijt van.
Nu ging ik dus op zondagochtend vroeg uit bed om al op tijd in Utrecht te zijn. De release party zou net als 4 jaar geleden plaatsvinden in het alternatieve rockcafé 'Stairway to Heaven' van Henk Westbroek. Op het station in Rijssen ontmoette ik een meisje uit Markelo waarmee ik samen naar Utrecht ben gereisd. Daar aangekomen stond er al een flinke groep te wachten om naar de eindbestemming te gaan. Na een paar anderen begroet te hebben zijn we naar het café gelopen, waar we echter nog zo'n 2 uur buiten moesten wachten. Ik was rond 9 uur 's ochtends thuis vertrokken, zodat ik rond 11 uur in Utrecht zou aankomen. De deuren van de Stairway gingen echter pas rond 13 uur open... Desalniettemin vermaakten we ons goed en hadden leuke ontmoetinkjes met andere Ayreonfans. Ondertussen bleven er maar meer mensen zich aansluiten in de rij die nu zo lang was dat we het einde niet meer konden zien. Ja ja, Ayreon is booming!
Rond 13 uur werden we dus naar binnen gelaten, waar we probeerden een goede plek te veroveren voor het akoestische concert dat zou volgen. Ondertussen had ik nog een T-shirt gekocht van het nieuwe album en had ik een flink aantal online vrienden ontmoet, zelfs iemand helemaal uit Finland! Op een gegeven moment was het zo druk dat ze besloten om de deuren te sluiten. Iedereen die nog buiten stond had dus flinke pech!
Na een tijdje te hebben gewacht kwam manager Lori Linstruth op het podium om het een en ander te vertellen en om de DVD met leuke filmpjes op te starten. Het was erg leuk om de interviewtjes met de gastmuzikanten te zien en horen! Ook werd de CGI video (computeranimatie) van het nummer 'Beneath the waves' van het nieuwe album vertoond, wat wederom voor kippenvel zorgde.
Nu was het tijd voor het akoestische optreden. Een flink aantal muzikanten was aanwezig, wat voor iedereen een grote verrassing was. Het overweldigende lijstje bevatte maar liefst 14 personen: Arjen Lucassen, Lori Linstruth, Ed Warby, Peter Vink, Floor Jansen, Hansi Kürsch, Magali Luyten, Marjan Welman, Joost van den Broek, Robert Soeterboek, Ben Mathot, Ruud Houweling, Liselotte Hegt en Wudstik. Ze speelden negen nummers, waarvan een aantal van het nieuwe nieuwe album ('Ride the comet', 'Web of lies', 'E=mc2', The truth is in here' en 'River of time') en uiteraard een paar Ayreon klassiekers ('Valley of the queens', 'Day 6: Childhood', 'Charm of the seer' en 'The castle hall'). Ik heb enorm genoten van al deze nummers en had ondertussen nog een mogelijkheid om wat foto's te nemen. In het Fotoalbum kun je een selectie hiervan bekijken. Door de afstand tot het podium en de donkere omgeving was het niet eenvoudig om foto's te maken, maar mijn standpunt (op een van de trappen -- hoe toepasselijk in de Stairway...) gaf de foto's wel een interessant perspectief. Ik kon namelijk goed over iedereen heenkijken. Geniet ervan!
Na het optreden was er nog een tijd om na te praten en om dingen door de muzikanten te laten signeren. Ondertussen was Arjen nog samen met Peter en Floor naar buiten gegaan om de fans die daar nog steeds stonden een nummertje te laten horen. Ook werden er posters uitgedeeld als schrale troost. Binnen was het nog steeds verschrikkelijk druk, waardoor er weinig tijd en ruimte was voor een praatje met iedereen. Gelukkig kon ik nog een tijdje met Lori en Liselotte praten en tevens ben ik nog met Arjen en Floor op de foto geweest. Dat was erg gaaf!
Toen het eenmaal tijd was om het café te verlaten, zijn we met een flink groepje fans naar een lokale pizzeria geweest. Hier hebben we de dag op een gezellige wijze afgesloten. Rond een uur of 20 zijn we weer naar het station gelopen, waar we afscheid van elkaar hebben genomen. Iedereen super bedankt voor deze onvergetelijke dag!