Startpagina:: A. A. Lucassen ::Into the electric castle - Special editionSpeciale editie
~
Into the electric castle - Special edition.
Menu.
Speciale editie.
Info:
Info:

1:
2:
a
b
c
d
3:
a
b
c
4:
5:
6:
7:

8:
a
b
c
9:
10:
11:
12:
a
b
c
13:
a
b
14:
15:
16:
17:

Verhaal, artiesten & illustraties
Speciale editie
CD 1
Welcome to the new dimension
Isis and Osiris
Let the journey begin
The hall of Isis and Osiris
Strange constellations
Reprise
Amazing flight
Amazing flight in space
Stardance
Flying colours
Time beyond time
The decision tree (we're alive)
Tunnel of light
Across the rainbow bridge
CD 2
The garden of emotions
In the garden of emotions
Voices in the sky
The aggression factor
Valley of the queens
The castle hall
Tower of hope
Cosmic fusion
I soar on the breeze
Death's grunt
The passing of an eagle
The mirror maze
Inside the mirror maze
Through the mirror
Evil devolution
The two gates
'Forever' of the stars
Another time, another space

Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van Ayreon heeft platenmaatschappij InsideOut de 5 eerste albums opnieuw uitgebracht. 'Into the electric castle' is de tweede uit deze reeks. Deze versie bevat het originele album met een CD-rom sectie op elke schijf. De secties bevatten elk een video waarin Arjen het een en ander uitlegt over de muzikale totstand- koming van dit fantastische album. Arjen behandeld in de video op CD 1 de zangers (duur 17:42). Op CD 2 wordt onder andere het schilderij van Jef Bertels en de opnames van de instrumenten in de studio behandeld (duur 7:38).

In het boekje bij dit album vertelt Arjen over de algemene totstandkoming van dit album en wat extra leuke wetens- waardigheden: "Omdat mijn tweede Ayreon album niet zo goed verkocht als ik gehoopt had, misschien omdat het zo anders was als mijn eerste album, realiseerde ik dat het derde album echt een knaller moest worden. Anders zou dit heel goed het einde van het Ayreon project kunnen betekenen.
Gelukkig had ik veel inspiratie, zodat de ideeŽn zich in mijn hoofd opstapelden. Toen ik die ideeŽn op tape had gezet en begon met opnemen, werd al snel duidelijk dat ik meer dan genoeg materiaal had voor een dubbelaar. Ik had een heldere visie: dit moest een heel eerlijk en doorzichtig album worden. Ik wilde gebruik maken van echte violen, cello's, sitar en fluiten, en geen computersamples voor de drums. Er waren geen muzikale beperkingen en veel van mijn favoriete muziekstijlen waren aanwezig: prog, metal, folk, electronic, psychedelic, pop, gothic en zelfs een beetje blues en jazz.
Tijdens het joggen in het bos, aan het denken over welk verhaal waarschijnlijk zou passen bij de muziek, kwam er ineens iets in me op: een over-de-top-stereotyp sciencefiction verhaal met overdreven clichť karakters. Direct vanaf het begin wist ik dat dit bij de muziek zou passen. Ik wilde niet dat het een gecompliceerd verhaal zou worden, zodat iedereen het verhaal kan begrijpen. Geen opdringende teksten, maar gewoon de dagelijkse stress achter ons laten en compleet opgaan in een fictieve wereld: een overwel- digende reis door de ruimte!
Tijdens het opnemen van dit album heb ik een paar grote talenten ontdekt waar ik, na de release van dit album, nog vaker mee zou samenwerken. Ed Warby bewees een perfecte drummer te zijn en Damian Wilson een erg krachtige en emotionele zanger. De warme stem van Edward Reekers was wederom aanwezig en ik had tevens het genoegen om te werken met twee van de beste zangeressen in Nederland: Sharon den Adel en Anneke van Giersbergen. Beide zijn erg succesvol met hun respectievelijke bands Within Temptation en The Gathering. De krachtige en bluesy zang van Jay van Feggelen en Edwin Balogh hebben beiden een overweldigende indruk achtergelaten op dit album. Natuurlijk ben ik ook erg trots om de unieke zang en persoonlijkheid van Fish voor de rol van de Hooglander te hebben.
Er zijn ook een aantal virtuoze instrumentalisten als Robby Valentine, Ton Scherpenzeel (Kayak) en Clive Nolan (Arena) op keyboards en Thijs van Leer (Focus) op fluit. Om alles af te ronden, mijn held uit de jaren 60, Peter Daltrey verzorgde de mysterieuze stem en teksten van de verteller, de alien 'Forever of the stars'.
Wederom heb ik het album in tien dagen gemixt, samen met Oscar Holleman in de RS29 studio. Ook mag ik niet voorbij- gaan aan de mooie voorkant van het album. Een verbazing- wekkend schilderij, gemaakt door de Belgische artiest Jef Bertels, is echt een toegevoegde waarde aan het album. En dit meen ik niet om jullie jaloers te maken, maar ik heb het origineel aan mijn muur hangen!
Dit album werd uiteindelijk vol lof ontvangen door zowel de pers als de fans. Het was 'album van de maand' in verschil- lende tijdschriften over de hele wereld. Tot op de dag van vandaag is het mijn best verkopende album, alhoewel, op het moment dat ik dit schrijf is mijn zesde Ayreon album 'The human equation' flink aan het inlopen.
Om deze nieuwe uitgave te vieren, hebben we bedacht om wat leuke extra's toe te voegen. Een nieuwe 'package' met licht aangepaste illustraties, een CD-rom sectie op de CD's en deze tekst van ondergetekende.
Laatst heb ik het album 'Into the electric castle' weer beluisterd, nadat ik het een tijd niet had gehoord. Het bracht een gevoel van vreugde in mij naar boven: het klinkt zo indrukwekkend en is bijna feilloos. Ik had nooit gedacht dat ik zou genieten van het luisteren naar mijn eigen albums... Echter, kort daarna kreeg ik een onaangenaam gevoel... Hoe kan ik mij ooit nog verbeteren, of deze klassieker evenaren?! Hey, ik ga de uitdaging graag aan!
Arjen (2004)"